Vakcinačný kalendár a odčervovanie psíka

Viete kedy treba svojho psíka očkovať a proti čomu? Ktoré očkovanie je povinné a ktoré sa odporúča? Viete kedy treba psíka odčervovať? To všetko sa tu dozviete.AUTORKA: Katarína Rošťáková
Poradové číslo vakcinácieVek psaTyp vakcínyProti chorobám:
1.6.-7. týždňovKombinovaná – DP alebo DHPPiPsinka (D)Infekčná hepatitída a laryngotracheitída (H)Parvovírusová choroba (P)Parainfluenza (Pi)
2.9.-10. týždňov(vakcinácia proti leptospiróze najskôr vo veku 9. týždňov)Prvá revakcinácia kombinovanou vakcínou DHPPiLPsinka (D)Infekčná hepatitída a laryngotracheitída (H)Parvovírusová choroba (P)Parainfluenza (Pi)Leptospiróza (L)
3.12.-13. týždňovDruhá revakcinácia kombinovanou vakcínou DHPPiLPsinka (D)Infekčná hepatitída a laryngotracheitída (H)Parvovírusová choroba (P)Parainfluenza (Pi)Leptospiróza (L)
4. – Povinná vakcinácia!najskôr vo veku 12.týždňovVakcína proti besnoteBesnota (R)
Dospelý pes (starší ako 1 rok)
1.1x ročneRevakcinácia proti infekčným chorobám, proti ktorým bolo šteniatko vakcinované v 1. roku životaPsinka (D)Infekčná hepatitída a laryngotracheitída (H)Parvovírusová choroba (P)Parainfluenza (Pi)Leptospiróza (L)
2. – Povinná vakcinácia!Podľa typu použitej vakcíny*Vakcína proti besnoteBesnota (R)
Pozn.:· vakcinácia proti besnote je jediná povinná zo zákona – zavakcinované musia byť všetky mäsožravce (psy, mačky, fretky) staršie ako 3 mesiace· šteniatko by malo byť od 2 týždňov veku pravidelne odčervované špeciálnou pastou každé 2 týždne až do veku 3 mesiacov, v ktorom prejde na odčervovanie tabletami (viď schéma nižšie)· tento vakcinačný kalendár je len pomôckou pre Vás, vždy sa riaďte pokynmi svojho veterinárneho lekára, ktorý zohľadní zdravotný stav a osobitosti Vášho psíka· * niektoré vakcíny proti besnote garantujú ochranu Vášho psíka po dobu jedného roka, iné 2 roky a pod., výrobca by mal túto informáciu uvádzať na vakcíne alebo v príbalovom letáku

Odčervovanie psíka

Vek psíkaForma odčervenia
2. týždneodčervovacia pasta
4. týždneodčervovacia pasta
6. týždňovodčervovacia pasta
8. týždňovodčervovacia pasta
10. týždňovodčervovacia pasta
12. týždňovodčervovacia pasta
každé 3 mesiaceodčervovacia tableta

Stiahnite si vakcinačný kalendár v .pdf

pdf

Ak si chcete prečítať viac o infekčných ochoreniach, články nájdete tu:

Čo môže ohroziť zdravie nášho psa?
Čo môže ohroziť zdravie nášho psa? II. časť – Kožné problémy
https://www.utulok-trencin.sk/2017/11/co-moze-ohrozit-zdravie-nasho-psa-iii-cast-dalsie-choroby/