AUTORKA: Katarína Rošťáková

Keď sa zamyslíme nad otázkou „Čo môže ohroziť zdravie (v niektorých prípadoch až život) nášho psa?“, možno nám napadnú aj takéto odpovede: zlá strava, autonehoda, otrava na slimáky, vrodené chyby, uštipnutie hadom, sused s puškou… Každý by vedel vymenovať vlastný zoznam potenciálnych rizík. V nasledujúcich riadkoch budeme viac rozoberať iba jedno z nich: ochorenia.
chorý pesNaši psíci sú totiž lákavými hostiteľmi pre široké spektrum škodlivých organizmov. Od tých najmenších vírusov, cez rôzne baktérie mikroskopických rozmerov, niekoľko milimetrov dlhé červy, až po pásomnice, ktorých rozmer sa môže rovnať dĺžke šnúrky od topánok až po dĺžku šnúry na vešanie bielizne. Keďže vieme, že chorôb, ktoré postihujú našich domácich miláčikov, je neúrekom, predstavíme si len niekoľko najbežnejších, ku ktorým pridáme dôležité informácie ohľadom rozpoznania príznakov, možností liečby a prevencie.

Tráviace problémy

Keď nášho psa potrápi krátkodobá hnačka alebo jednorazové zvracanie, častou príčinou je len konzumácia niečoho, čo psíkovi „nesadlo“, prípadne náhla zmena krmiva. Nasledujúca reakcia je prirodzeným (a zvyčajne postačujúcim) spôsobom, ktorým sa organizmus snaží vyvolávajúcej príčiny zbaviť (a teda nie je dôvodom na paniku). Spozornieť by sme mali vtedy, pokiaľ:hnačka
  • je hnačka/vracanie sprevádzaná apatiou; nezáujmom o činnosti, ktoré pes robí rád; neochotou ísť na prechádzku, aj keď predtým sa na ňu tešil; celkovým skleslým výzorom psa; dlhodobým nechutenstvom; horúčkou,
  • vidíme, že vyprázdňovanie je pre psíka bolestivé,
  • je stolica výrazne vodnatá / spenená / čierna / s prímesou krvi alebo hlienu,
  • je vracanie opakované / úporné / s prímesou krvi,
  • je oblasť brucha bolestivá (skúsme psíka prehmatať, ak ho to bude bolieť, dá nám to najavo zvukmi, výrazným pohybom, snahou vymaniť sa nám a podobne),
  • pretrvávajú tráviace problémy dlhšiu dobu. Pojem „dlhšia doba“ môže u každého psa znamenať niečo iné. U toho môjho nebola deň-dva trvajúca hnačka problémom, pretože okrem nej som na ňom nepozorovala žiadnu inú zmenu v zdravotnom stave ani v správaní. Istý čas hnačka trvala dokonca pol roka, tento prípad sme, pravdaže, už konzultovali s veterinárom, ale keďže opäť psík nevykazoval žiadne iné zmeny, nebolo to akútne ochorenie. Stav sme riešili úpravou kŕmenia a prechodom na špeciálny typ granúl. (Vy svojho psa poznáte najlepšie a preto sami viete rozoznať, či sa v jeho správaní niečo zmenilo alebo nie.)
  • máme podozrenie, že pes mohol skonzumovať jedovatú rastlinu / nejaký prípravok používaný v domácnosti,
  • osobitným prípadom sú šteňatá, u ktorých sa tráviacimi ťažkosťami prejavujú aj určité závažné choroby, je dôležité si skontrolovať proti čomu šteňa je/ešte nie je zaočkované,
  • kedykoľvek, keď si nie sme istí, konzultáciou s veterinárom nič nepokazíme.

Bakteriálne a vírusové choroby

Kampylobakterióza

kampylobakteriozaPôvodca: baktérie Campylobacter jejuni, Campylobacter coli.Možný spôsob nakazenia: Psy sa zvyknú nakaziť požitím krmiva (prípadne vody), ktoré je znečistené trusom iného psa trpiaceho kampylobakteriózou.Príznaky: Krvavá hnačka, nechutenstvo, prípadne zvracanie. Hnačka môže trvať 5-15 dní a potom spontánne ustúpi, v chronických prípadoch nie je vylúčené dlhšie trvanie. Ide o tzv. samolimitujúce ochorenie, to znamená, že pokiaľ nedôjde ku komplikáciám, hnačka odoznie a zdravotný stav psíka sa vráti do normálu (1).Liečba: V prevažnej väčšine prípadov liečba antibiotikami potrebná nie je. Toto ochorenie totiž nie je nebezpečné pre život psa, aj keď je pre oboch – psíka aj majiteľa – nepríjemné. Pre pacienta je dôležitá ľahko stráviteľná diéta a dostatočný prísun vody (keďže psík hnačkuje, stráca veľa vody a hrozí dehydratácia).Prenos na človeka: Je možný prostredníctvom kontaktu s trusom chorého psa, preto je vhodná dôsledná hygiena. U ľudí sa prejavuje taktiež hnačkou, zvracaním, nechutenstvom, silnou bolesťou brucha a zvýšenou telesnou teplotou. Príznaky odoznejú v priebehu troch dní až jedného týždňa a dôjde k uzdraveniu (2).

Salmonelóza

Pôvodca: baktéria Salmonella entericaMožný spôsob nakazenia: Konzumácia krmiva kontaminovaného trusom chorého zvieraťa.Príznaky: U mladých jedincov je priebeh vážnejší, prítomná je hnačka, dehydratácia, strata hmotnosti, horúčka a bolesť v oblasti brucha. U dospelých psov je ochorenie miernejšie, vyskytuje sa hnačka, ktorá odoznie v priebehu 2-4 týždňov. Celkovo je náročné odlíšiť salmonelózu od kampylobakteriózy.Liečba: Odporúča sa dostatočný príjem tekutín, ľahko stráviteľná diéta a u mladých jedincov s ťažším priebehom je možná aj antibiotická liečba.Prenos na človeka: Je možný prostredníctvom kontaktu s exkrementmi postihnutého psa (1).

Parvoviróza

parvoToto ochorenie postihuje najmä šteňatá vo veku 8-15 týždňov.Pôvodca: vírus patriaci do rodu ParvovirusMožný spôsob nakazenia: Konzumácia krmiva alebo vody znečistenej trusom, močom alebo slinami chorého zvieraťa.Príznaky: U šteniat vo veku 3-4 týždne po narodení vírus vyvoláva akútny zápal myokardu, čo spôsobuje náhly úhyn šteňaťa (často bez predchádzajúcich príznakov). U šteniat po odstave vírus napáda bunky čreva, preto sa choroba prejavuje počiatočným nechutenstvom, neskôr úporným zvracaním, výrazne zapáchajúcou hnačkou s prímesou hlienu alebo aj krvi, dehydratáciou a horúčkou.Liečba: Terapia zápalu myokardu je náročná, neistá a ak šteňa prežije, často mu zostanú doživotné komplikácie. Pri črevnej forme je nevyhnutný úplný pokoj pacienta, dostatočný prísun tekutín, aplikujú sa antibiotiká na prevenciu pridruženej bakteriálnej infekcie a pokiaľ šteňa nedokáže prijať potravu, zaháji sa podávanie umelej výživy.Prenos na človeka: Nie je možný (3).

Parazitárne choroby

Giardióza

giardiaPôvodca: Giardia intestinalisMožný spôsob nakazenia: K nakazeniu dochádza konzumáciou krmiva znečisteného trusom chorého zvieraťa. Voči ochoreniu sú citlivé najmä mladé jedince, pričom k prepuknutiu prispieva zlá hygiena, stres a chov veľkého množstva psov na jednom mieste. Príznaky: Hnačka s prímesou hlienu, striedanie hnačky a zápchy, nadúvanie, zväčšenie brucha, chudnutie, vracanie.Liečba: Pomocou antiparazitík. Prevenciou je dostatočná hygiena chovu, dezinfekcia priestorov a znižovanie stresu u zvierat.Prenos na človeka: Je možný prostredníctvom trusu chorého psa (4).

Isosporóza

Pôvodca: Isospora canis, Isospora ohioensis, Isospora neorivolta, Isospora burrowskiMožný spôsob nákazy: Konzumáciou potravy kontaminovanej trusom chorého zvieraťa.Príznaky: Hnačka s prímesou hlienu a krvi, nechutenstvo, apatia.Liečba: Pomocou antiparazitík (4).Prenos na človeka: Je možný prostredníctvom trusu chorého psa (5).

Trichurióza

Pôvodca: Trichuris vulpisMožný spôsob nákazy: Konzumáciou vajíčok parazita (napr. potrava znečistená trusom chorého psa).Príznaky: Hnačka s prímesou hlienu a krvi, nechutenstvo, dehydratácia, prípadne anémia (pretože tieto parazity sa živia krvou).Liečba: Odčervením.Prenos na človeka: U človeka tento druh z rodu Trichuris neparazituje (4).

Dipylidióza

dipylidiózaPôvodca: pásomnica Dipylidium caninumMožný spôsob nákazy: Konzumácia infikovaných bĺch.Príznaky: Strata hmotnosti, matná a lámavá srsť, tzv. sánkovanie psíka zadkom po podložke, prítomnosť článkov na srsti okolo análneho otvoru (viditeľné aj voľným okom, vyzerajú ako zrnká ryže), možné sú aj nervové príznaky a kŕče (pri masívnej infekcii).Liečba: Pacient sa musí odčerviť, nutná je aj likvidácia bĺch.Prenos na človeka: Je možný, ale iba v prípade konzumácie infikovanej blchy (4).

Škrkavky

 Pôvodca: Toxocara canis, Toxascaris leoninaMožný spôsob nákazy: Do tela šteniatka sa dostávajú cez placentu chorej matky alebo pitím materského mlieka. Dospelé psy sa môžu nakaziť skonzumovaním vajíčok škrkaviek, ktoré sa vylučujú trusom chorého jedinca.Príznaky: Nafúknuté brucho, hnačka, vracanie, nechutenstvo, strata hmotnosti. Niekedy sa môžu larvy dostať aj do tkanív mimo čreva a zostávajú tu v tzv. spiacom štádiu.Liečba: Pacienta je nutné odčerviť.Prenos na človeka: Nie je možný (7).

Ďalšie problémy tráviaceho traktu

Torzia žalúdka

torziaTorzia žalúdka je život ohrozujúci stav, pri ktorom sa žalúdok najprv preplní potravou alebo plynom a následne sa otočí okolo svojej pozdĺžnej osi. Naplnený a zväčšený žalúdok tlačí na okolité orgány a cievy v brušnej dutine, pričom tlakom na bránicu spôsobuje pacientovi problémy s dýchaním a tlakom na cievy bráni spätnému toku krvi do srdca. Po otočení okolo dlhej osi dochádza k prerušeniu zásobovania žalúdočnej steny krvou, ktorá v dôsledku nedokrvenia začne odumierať. Torzia je akútny stav, po rozpoznaní príznakov je nutné okamžite vyhľadať pomoc veterinára!torziaPlemenná predispozícia: Veľké plemená psov s hlbokým hrudníkom (nemecká doga, bernardín, weimarský stavač, írsky seter, Gordon seter, doberman, …).Veková predispozícia: Psy staršie ako 7 rokov sú na torziu náchylnejšie.Príčiny: Aktivita psa bezprostredne po konzumácii potravy (aportovanie, naháňanie sa, cvičenie…), rýchla konzumácia jedla, prehĺtanie vzduchu.Príznaky: Náhly nepokoj psa (chodenie, líhanie a vstávanie, …), nafúknutie a bolestivosť brucha, napínanie na zvracanie (ale bez zvracania), rýchle dýchanie, neskôr sa zviera dostáva do šoku, má bledé sliznice, slabý a zrýchlený pulz.Liečba: Poloha žalúdka musí byť napravená chirurgicky.Prevencia: Psy rizikových plemien by mali byť kŕmené radšej 2-3x denne a v menších dávkach. Pred a po kŕmení by mali mať dostatočne dlhý oddych od fyzickej záťaže (1 hodinu pred, 2 hodiny po). Psovi s torziou je nutné okamžite poskytnúť veterinárnu pomoc, inak tento stav končí smrťou pacienta! (8)

Zápcha

Príčina: Znížená peristaltika čriev, nadmerné skrmovanie kostí, nedostatok pohybu, postihnutie orgánov brušnej dutiny zápalom a pod.Príznaky: Zriedkavé alebo úplne chýbajúce vyprázdňovanie, nadmerná námaha pri defekácii, suché a tvrdé výkaly.Liečba: Závisí od príčiny. Nič nepokazíme, keď si vypýtame radu od nášho veterinára. Možno naozaj stačí len prejsť na iný typ krmiva (podať psovi navlhčené granule, psie konzervy, úplne vynechať kosti a zabezpečiť dostatok vody), inokedy je nutné pacientovi pomôcť klystírom alebo preháňadlom. Vždy je potrebné identifikovať a odstrániť príčinu, keďže dlhotrvajúca zápcha nielen znižuje kvalitu života psa, ale spôsobuje aj celkové zhoršenie zdravotného stavu (6).

Zvracanie

Príčina: Psy zvyknú jednorázovo zvracať za účelom zbavenie sa niečoho, čo skonzumovali a „nesadlo“ im to, prípadne sa jednoducho prežrali. Pokiaľ by ale bolo vracanie časté (opakované), úporné, s prímesou krvi alebo by pes vykazoval aj iné poruchy zdravotného stavu (napr. horúčka, apatia), je nutné vyhľadať pomoc veterinára.

Nechutenstvo

Príčina: Nechutenstvo je sprievodným príznakom viacerých ochorení, pokiaľ trvá dlhšie ako 1 deň alebo má pes aj iné poruchy zdravotného stavu, mali by sme kontaktovať veterinára.

Použitá literatúra

  1. Švrček, Š., a iní. Infekčné choroby zvierat I. časť – Bakteriálne a mykotické choroby. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2006. s. 59-67.
  2. Epps, S.V.R., a iní. Foodborne Campylobacter: Infections, Metabolism, Pathogenesis. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2013, 10.
  3. Švrček, Š., a iní. Infekčné choroby zvierat II. časť – Vírusové a priónové choroby. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2006. s. 59-67.
  4. Jurášek, V. a Dubinský, P. Veterinárna parazitológia. s.l. : Príroda, 1993. ISBN 978-80-0700-603-4.
  5. Letková, V., Goldová, M. a Kočišová, A. Základy protozoológie. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 2010. ISBN 978-80-8077-219-2.
  6. Kozák, M. a kolektív. Vnútorné choroby psov a mačiek. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 1998. ISBN 80-88950-00-7.
  7. Veterinárna ambulancia FamilyVet: Vnútorné parazity u psov a mačiek. Veterinárna ambulancia FamilyVet-Váš rodinný veterinár, [ cit. 4.9.2016; 18:50 ]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): http://veterinarna-ambulancia.eu/96-sk/vnutorne-parazity-u-psov-a-maciek/
  8. Veterinární klinika Písek: Dilatace a volvulus žaludku (torze žaludku) u psa. Veterinární klinika Písek, [ cit. 4.9.2016; 19:50 ]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): http://veterina-pisek.cz/publikace/dilatace-volvulus-zaludku-torze-zaludku-u-psa

Zdroje obrázkov