AUTORKA: Katarína RošťákováPokiaľ sa mojej fenke narodia neželané šteniatka, budem schopný zabezpečiť im náležitú starostlivosť a nájsť každému dobrý domov? Pokiaľ chovám psa, som ochotný zabrániť mu v potulkách po okolí? Preberiem zodpovednosť za to, že môj pes niekomu nakryl fenu alebo pred tým zavriem oči s vyhlásením, že fenu si mal ustrážiť jej majiteľ?

Nenechajte to na náhodu. Myslite o krok vpred a vykastrujte si svoju fenku alebo svojho psíka.

Čo je kastrácia?

Pod pojmom kastrácia rozumieme chirurgické odstránenie pohlavných orgánov. U psíka sa vyberajú semenníky, u fenky buď len vaječníky alebo vaječníky spolu s maternicou. Pojem kastrácia sa používa u obidvoch pohlaví, sterilizácia fenky znamená, že fena má podviazané vaječníky, ale nič z tela odstránené nebolo.

Je aj iná možnosť než chirurgický zákrok?

Áno, existuje aj možnosť tzv. chemickej kastrácie. Je to psia forma antikoncepcie, ktorá je založená na ovplyvňovaní hormonálnej hladiny v tele, pričom je možné ju použiť u obidvoch pohlaví. Pre psíkov sú na trhu dostupné podkožné implantáty, z ktorých sa po zavedení uvoľňujú hormóny. Tieto hormóny ovplyvňujú riadenie pohlavného aparátu psa tak, že v semenníkoch nedochádza k tvorbe testosterónu. Tým je navodený stav, akokeby bol pes vykastrovaný. Nevýhodou je, že implantát nezačne pôsobiť hneď po aplikácii, ale trvá to určitú dobu (napríklad v prípade výrobku Suprelorin výrobca udáva začiatok pôsobenia cca 6 týždňov po aplikácii). U feniek existuje taktiež množstvo prípravkov na potlačenie ruje. Ide o riešenie, ktoré nie je trvalé a cena závisí od konkrétneho prípravku.Rizikom tejto metódy je hormonálne rozladenie organizmu. Každý hormón v tele psa aj feny je striktne regulovaný určitým mechanizmom, čiže je presne dané, aký stimul vyvolá jeho tvorbu (a uvoľňovanie do krvi) a aký to, naopak, zastaví. Hormóny sa totiž uvoľňujú podľa aktuálneho stavu organizmu, podľa jeho potrieb, podľa zmien vonkajšieho prostredia a podobne. Pokiaľ daný hormón koluje v krvi v nadbytku (alebo naopak v nedostatku), vznikajú rôzne abnormálne reakcie buniek a následné poškodenia. Keďže pri chemickej kastrácii dávkujeme do tela psa „umelé“ hormóny (čiže organizmus si ich nevytvoril sám), je pravdepodobné, že sa vyskytnú určité komplikácie spôsobené zásahom do hormonálneho riadenia. U feniek sú komplikáciou napríklad nádory mliečnej žľazy alebo zápal maternice. Všeobecne, ak chceme využiť možnosť chemickej kastrácie, mali by sme poznať všetky vážne riziká, ktoré so sebou prináša, a pouvažovať aj nad alternatívnym riešením. Ďalšou možnosťou je podviazanie vaječníkov. Ide o zákrok, pri ktorom sa vajcovody previažu chirurgickým materiálom a stanú sa nepriechodnými. Nevýhodou je, že po určitej dobe môžu bunky vajcovodu túto prekážku „obrásť“ a vytvoriť tak iný priechod pre vajíčko. Okrem toho pri tejto metóde ostávajú v tele všetky pohlavné orgány, čiže fenke stále hrozí riziko hnisavého zápalu maternice či vzniku nádorov na mliečnej žľaze.

Kedy máme dať psíka/fenku kastrovať?

Pri psíkovi sa kastrácia odporúča najskôr vo veku 12 mesiacov, u fenky tesne pred prvým háraním (vo veku 6-7 mesiacov), ale je ju možné vykonať aj kedykoľvek neskôr. Kastrácia v čase hárania nie je vhodné, je lepšie počkať do ukončenia hárania. Kastrácia feny pred prvým háraním znamená úplnú elimináciu rizika vzniku nádorového ochorenia mliečnej žľazy vo vyššom veku, avšak aj zákrok medzi prvým a druhým háraním toto riziko výrazne znižuje. V prípade fenky po pôrode je dôležité, aby odchovala šteniatka, chirurgický zákrok by bol pre ňu veľkou záťažou, a tak s kastráciou radšej počkajme až do odstavu maličkých (1).

Ako to celé prebieha?

Príprava psa alebo feny na kastráciu zodpovedá príprave na chirurgický zákrok. Pre nás, majiteľov, to znamená objednanie sa na konkrétny termín u nášho veterinára a dodržanie pokynov, ktoré dostaneme (napr. psík nesmie určitý čas pred operáciou prijímať potravu). Veterinár pred zákrokom vyšetrí zdravotný stav pacienta, prípadne určí ďalšie vyšetrenia (napr. rozbor krvi – takéto špeciálne vyšetrenia sa vykonávajú v predstihu, nie v deň zákroku). Kastrácia sa vykonáva v celkovej anestézii. Veterinár aplikuje pacientovi injekciu a náš psík „zaspí“ (ide o pomerne rýchly proces, nemusíme sa toho zľaknúť). Následne sa psovi vyholí oblasť semenníkov, fenke oblasť brucha, vydezinfikuje sa a pacient sa zafixuje na operačnom stole v polohe na chrbte. V prípade psa sa nareže miešok, podviažu sa príslušné cievy, aby nedošlo k vnútornému krvácaniu, semenníky sa vyberú a miešok sa naspäť zašije. U fenky sa robí krátky rez v oblasti brucha, pomocou chirurgického nástroja sa vytiahne maternica spolu s vajcovodmi a vaječníkmi a po podviazaní ciev sa tieto orgány odstránia. Brušná stena aj koža sa zašijú. Stehy buď vyberie po čase veterinár alebo sa vstrebú samé (závisí to od typu použitého materiálu).

Čo je úlohou majiteľa po zákroku?

Po zobudení z anestézie si psíka môžeme odviezť domov (ak nenastali nejaké komplikácie). Každý jedinec reaguje po prebudení inak, ale musíme si uvedomiť, že práve absolvoval operačný zákrok a rana ho môže bolieť, môže byť po anestézii dezorientovaný, môžeme na ňom vidieť, že nie je vo svojej koži… Snažíme sa mu teda nájsť pokojné miesto, kde ho uložíme a zabezpečíme, aby ho stále niekto nevyrušoval. Kontrolujeme stav sliznice ústnej dutiny, aby sme zistili, či neprebieha vnútorné krvácanie (sliznica nesmie byť bledá). O tom, ako sa máme starať o psíka po zákroku, nás poučí veterinár (ohľadom pohybu – ako dlho nesmie mať pes intenzívny pohyb, stravy – kedy a akú potravu po operácii ponúknuť -odporúča sa ľahko stráviteľná diéta a pod.).

Vlastná skúsenosť s kastráciou feny

Moja fenka bola kastrovaná vo veku 5 rokov. Kastrácia bola nevyhnutnosťou a bola robená v hodine dvanástej, pretože fenka mala pyometru (hnisavý zápal maternice). Aj na základe toho si teda môžeme urobiť obraz o dôležitosti včasnej kastrácie. Po operácii sme si ju odviezli domov, bola veľmi malátna, iba ležala, mala krvou podliate oči, vyholené bruško… Trochu som sa aj zľakla toho pohľadu 🙂 Uložili sme ju do pelechu a nechali, nech sa zotaví. Prvé hodiny na návštevy reagovala vrčaním, ledva dokázala zdvihnúť hlavu z pelechu a odmietala ponúkanú potravu (ryža + chudé rybie mäso). Neskôr sa sama postavila, pomaly prešla k miske a napila sa, jedlo si brala len po troškách a z ruky. Celkovo v ten deň len podriemkavala, občas niečo zjedla a bola mrzutá 🙂 Na druhý deň už bola čulejšia, jedla sama z misky, vyvenčila sa na dvore (so stolicou mala problémy, pravdepodobne ju bolela rana). Na prechádzky sme nechodili, nesmela mať intenzívny fyzický pohyb (už si nepamätám akú dlhú dobu). Golier nemala a preto si pár stehov vybrala sama, ale komplikácie z toho neboli, a aj napriek obavám to celé zvládla v pohode 🙂

Výhody kastrácie psa

1. Pes už nemá potrebu utekať z domu za každou hárajúcou sa fenkou. 2. Zníži sa agresivita. 3. Vymizne riziko vzniku viacerých zdravotných problémov (benígna hyperplázia- zväčšenie prostaty, nádory alebo zápal semenníkov, zväčšenie nadchvostovej žľazy) (1).Kastrácia psa je aj o zodpovednosti majiteľa. Je nám jedno, keď nám náš pes utečie za hárajúcou fenou? Zatvárame pred tým oči? Okrem toho, že pes môže pri svojich potulkách prísť k rôznym úrazom, môže sa mu napokon podariť nakryť danú fenku a tým sa aj my stávame zodpovednými za narodenie šteniatok, ktoré sú neželané (ťažko povedať, ako skončia). Viete, koľko šteniat by mohol náš nekastrovaný pes splodiť za svoj život? Psy nemajú také cykly ako feny, ak je v okolí dostatok hárajúcich psích slečien, pes je pripravený kedykoľvek. Princíp „čo oči nevidia, to srdce nebolí“ je v tomto prípade veľmi egoistický. Začnime od seba, pokiaľ nemáme chovného psíka s PP, radšej ho dajme na kastráciu. Priložíme tým ruku k tomu, aby sa konečne útulky neprepĺňali nechcene narodenými šteniatkami.

Výhody kastrácie feny

1. Nemusíme našu fenku strážiť 3 týždne pred návalom nápadníkov čakajúcich pred bránou nášho domu (alebo dobýjajúcich sa do dvora či do domu – mne sa stalo, že som cudzieho psa našla v kúpeľni, keď sa naša fena hárala). 2. Nemusíme riešiť prípadný problém neželaného nakrytia fenky. 3. Predídeme viacerým zdravotným problémom (hnisavý zápal maternice – čo je pre fenu život ohrozujúci stav, cysty na vaječníkoch, nádory na vaječníkoch, maternici alebo na mliečnej žľaze) (1). 4. Nemusíme riešiť falošnú graviditu po háraní, kedy fenka adoptuje svoje hračky, zmení správanie, produkuje mlieko, mliečna žľaza sa jej následne môže zapáliť a podobne.Okrem toho opäť môžeme rozprávať o zodpovednom prístupe k chovu. Pokiaľ naša fena nie je s PP (nie je chovná), prečo ju zbytočne vystavovať riziku vzniku závažných zdravotných problémov, ktorým sa dá predísť? Prečo privádzať na svet ďalšie a ďalšie šteňatá, keď útulky praskajú vo švíkoch a ponuka prevyšuje dopyt? Názor, že každá fena by mala mať aspoň raz za život šteniatka, aby si vyskúšala materstvo, je mýtus. Neporovnávajme fenky so ženami (tento jav sa nazýva „poľudšťovanie“ psov). Ako príklad uvediem moju fenu, ktorá nikdy nemala šteniatka a nepozorovala som na nej nijaké psychické poruchy. Jednoducho to zjavne vôbec nerieši, užíva si život aj tak 🙂
 

Nevýhody kastrácie

Asi najznámejším problémom kastrovaných psov a feniek sa zdá byť obezita. Avšak týmto zákrokom neodsúdime nášho zverenca na život valiacej sa gule. Pravdaže, zmena v organizme a v hormónoch môže byť predispozíciou pre nejaké tie kilá navyše, ale to, čo skutočne spôsobuje obezitu psov, sú ich majitelia. Dobrou úpravou kŕmnej dávky a dostatkom pohybu sa tento problém nevyvinie. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že moja fena si roky po kastrácii udržiavala dobrú kondíciu a až teraz, vo vyššom veku, keď už nie je taká aktívna, zvykne pribrať, to však znížením množstva krmiva a motiváciou k pohybu vieme napraviť. Ďalšou nevýhodou je možnosť vzniku inkontinencie (samovoľného úniku moču) vo vyššom veku (najmä u feniek) , avšak tento problém je možné liečiť určitými veterinárnymi prípravkami.

Záver

Na záver tohto článku si už len každý položme pár otázok: Pokiaľ sa mojej fenke narodia neželané šteniatka, budem schopný zabezpečiť im náležitú starostlivosť a nájsť každému dobrý domov? Pokiaľ chovám psa, som ochotný zabrániť mu v potulkách po okolí? Preberiem zodpovednosť za to, že môj pes niekomu nakryl fenu alebo pred tým zavriem oči s vyhlásením, že fenu si mal ustrážiť jej majiteľ? Človeka, ktorý je zásadne proti kastrácii, už z akýchkoľvek dôvodov, nepresvedčí ani tento článok, ani tieto otázky. Nebolo to cieľom. Cieľom bolo povzbudiť tých, ktorí sa snažia k vlastníctvu psa pristupovať zodpovedne, aby sa nebáli tohto zákroku. Kastrácia neberie psovi jeho „mužnosť“, ani fene nezničí sen o materstve, pretože psy nerozmýšľajú ako ľudia. A preto, pokiaľ nevlastníme chovného jedinca, je dobré pouvažovať nad možnosťou kastrácie. Útulky sa totiž prepĺňajú šteniatkami najmä z dôvodu ľudskej nezodpovednosti.
Zdroje: 1. Veterinárna klinika VetPoint: Kastrácia psíka/sterilizácia fenky. VetPoint Veterinárna klinika-Blog, [ cit. 22.9.2016; 16:50 ]. Dostupné na webovskej stránke (world wide web): http://blog.vetpoint.sk/kastracia-psikasterilizacia-fenky/Obrázky:http://files.apbt.webnode.sk/200000796-4d2214e1aa/suka.jpg http://files.apbt.webnode.sk/200000795-5a34d5b2e6/pes.jpg http://4.bp.blogspot.com/-J5x4VbAgrUM/Ugn3UpjGMxI/AAAAAAAAAJY/RbSPPLIyBOc/s1600/suprelorin_x_2_implanturi_4_7_mg.jpg https://www.skchr.sk/images/fotky/clanky/prostata/12305804_10208315616275187_1413401275_n.jpg http://marvistavet.evetsites.net/sites/site-5348/images/pyometra/pyometra.png http://dranthony.wpengine.com/wp-content/uploads/2014/08/Closed-Pyometra.jpg http://img.topky.sk/big/1149922.jpg/pes-obezita-tucny-dieta-labrador-priklad-alfie-odstrasujuci.jpg